V současné světě jsme všichni méně či více součástí jedné velké světové války. Jako vždy jde o to hlavní ovládnout zdroje a s nimi i lidi – pro mocné taky jen „lidské zdroje“. V minulém století, jsme si mysleli, že po nasazení chemických zbraní z první světové, nukleárních v té druhé se lidstvo poučí a domluví se na globální spolupráci bez válek. Mezinárodní dohody regulují sice zbraně hromadného ničení, ale jejich dodržováním si některé mocnosti hlavu nelámou a pilně zbrojí včetně vyzbrojování a pokusů ve vesmíru. Světové války nahradily lokální devastující celé státy a jedna globální celosvětová: informační válka.

V naprosté většině případů v rozdmýchání konfliktu v historii hrálo významnou roli náboženství či střet ideologií, ale všechny mezilidské makro i mikro konflikty mají již po tisíciletí stejného jmenovatele a principy: pro „můj“ kmen „chléb & hry“ a pro ostatní „rozděl a panuj“. Masivní celosvětový nástup digitální éry otevřel novodobým „vůdcům“ nové dřív netušené možnosti. Co by dal Goebels, otec moderní propagandy, za dnešní (a)sociální sítě; jak moc by využil Stalin a Mao nástroje rychlého šíření dezinformací pro manipulaci masami… Ještě že technologie měření aktivity mozku na základě vjemů, šmírování chování lidí a umělá inteligence nebyly tehdy tolik rozvinuté jak nyní.  Ou!, počkejte, nejen oni, ale mnoho jejich následovníků s touhou pomoci ovládat druhé lidi a mít pod kontrolou čerpání zdrojů Země, tyto principy a vědecké poznatky jak z technických, tak humanitních oborů zneužívali a využívají naplno. Lidstvo se podařilo segmentovat do sociálních bublin a efektivně cílit právě tu svoji jedině „správnou“ propagandu a brnkat na nejcitlivější struny každé z těchto cílovek. Prodavači velmi dobře vědí, jak je důležité mít prokouknutého zákazníka, umět být chameleonem a každému říkat právě to, co chce slyšet a čemu nejlépe slepě věří. Prodavačů dobra máme plné učebnice. Tisíciletími je ověřeno, že nejlépe se prodává silně věřícím, hlupákům a vystrašeným lidem, kteří jsou v zoufalé situaci. Známá poučka pak říká „Nevěřte těm, kteří chtějí vaše dobro. Budou vám ho chtít vzít.“ Krásně je to vidět na současné celosvětové Covid pandemii. Trolí fabriky a sekty šíří úspěšně své nesmysly právě často prostřednictvím sociálních bublin silně věřících, esoteriků, resonančních a jinak souznějících spolků a rozličných alternativců, kteří tak často uvěří, jsou nejzranitelnější a slepě následují – jejich hlavní cíl je jasný: poštvat lidi proti sobě, rozložit společnost a to se jim bohužel daří. Globálním cílem je pak tradičně oslabit konkurenci. Desinformace vykopaly ještě hlubší příkopy mezi lidmi s jediným cílem, vystrašit, rozdělit, oslabit a ovládnout lidské myšlení a hlavně peněženky – majetek, vyždímat a zahodit. Pokud se chceme ochránit před manipulací a zneužíváním, musíme se oprostit od tak často slepé víry a rozvíjet naše znalosti a kritické myšlení.

Mocní tohoto světa měli vždy nejvíc oponentů a potenciálních konkurentů mezi tzv. „střední střídou“. Čeho se nejvíce bojí je právě sebevědomý, ekonomicky soběstačný, statečný a svobodný člověk. Proto vždy při válkách jsou v první linii likvidováni právě tito. Někteří se nechají zkorumpovat a stanou se málomocnými kolaboranty, někteří slepě uvěří, že jde o vyšší dobro a stanou se následovníky sekty, většina rezignuje, ostatní jsou uvrženi nedobrovolně do bezvýznamnosti a zbytek je pak systematicky sociálně, psychicky a i fyzicky likvidován. Za dob socialismu/komunismu byla střední třída ve střední a východní Evropě skoro vyhlazena.

Od válek ve jménu víry, studených válek za ideologii a informačních válek jsme se posunuli ke globální válce o zdroje.

V Čínské lidové republice na to jdou vychytrale: namixovali to nejlepší z tisíciletími ověřeného nejúspěšnějšího marketingu na světě, propagandy, šmírování lidí, sovětské tajné policie, západoevropany vymazlených technik kolonizace a agresivního amerického kapitalismu a policejního státu, vykradli citlivé know-how, patenty špičkových technologií a vše aplikovali do praxe s použitím nejmodernějších digitálních technologií a umělé inteligence. Celosvětově se stali hlavními výrobci zboží bezohledně vysávající neobnovitelné zdroje Země a vezoucí se na vlně globálního konzumerismu a neutuchající touze většiny lidstva hamty-hamty-hamty, ať mám víc než tamti. Bude zajímavé sledovat, kam se které části světa posunou a kdo bude mít pod kontrolou více planetárních zdrojů. Bude to čínská rudá vize aplikující do praxe koncept totalitního státu Orwell #1984? Nebo ta evroamerická červeno/modrá směřující k #BraveNewWorld nejen v Metaversu? Či kartel moci silného hnědého státu a církve tolik vzhlížený v Putinově Rusku i jinde? Bohužel ve všech dominujících mocenských zónách na planetě posiluje plutokracie, pro kterou jsou lidi jen přemnožená rasa, kterou je potřeba pořádně „vyšťavit“ dokud to jde. Technik na vyždímání lidí existuje kupa, ale mají globálně několik hlavních jednotících prvků: strach, manipulaci, nenávist, ponížení, slepou víru, kult osobnosti, zotročení a sebeobětování.

Není třeba opakovat, že méně je někdy více a kvalitní život v rozkvétající společnosti nepotřebuje neustále bobtnat. Květina když ji přehnojíte odumře, toxické myšlení a konzumování fujtajblů vyvolává nemoci vedoucí často až k rakovině a smrti, kolaborace s mocnými a státními monopoly vede často k likvidaci nepohodlných a degeneraci civilizace. V takové době, tak jako i nyní, se pak často objevují novodobí samozvaní mesiáši. Nebojte se… já se o vás postarám a prostě to za vás uděláme. Věř a víra tvá tě uzdraví. Žijte v harmonii a souznění, prostě rezonujte. I cesta je cíl. Buď v klidu. Slunce v duši. Následujte mě. Nemysli na to. Nebojte se, buďte šťastní. Žij teď a tady, stejně nic neovlivníš. Je to Boží vůle. To je osud. Nic nezmůžeš. Jsi bezvýznamný. Valí se to na nás ze všech stran. Není divu, že mnoho lidí podléhá buď hédonismu, dobrovolně se uzavírá do souznějících bublin až propadá do toxických králičích nor, rezignuje anebo se dokonce sebeobětuje pro vyšší princip mravní. Ufff…

Video pro ty, co ještě neslyšeli o králičích norách od Kovyho

Někteří lidé na palubě přehřívající se globální centralizované ekonomiky tlačené kvantitativním uvolňováním stále tančí a nekoukají napravo ani nalevo. Jiní propadli technooptimismu a věří, že nové technologie nás všechny zachrání, vyřeší všechny problémy na planetě, umožní se nám v nejhorším případě odstěhovat na Mars a přitom uvízli v myšlenkové a filosofické industriální bublině minulého století. V posledních letech se mluví také o takzvané třetí cestě #degrowth, cestě skromnosti, pokory, cirkulární ekonomiky a redukce spotřeby. Zajímavá idea, zní hezky, ale opět ji většinově prosazují hlavně lidé kolektivistického smýšlení, snící lucidní sny o ovládnutí jedince davem a silně věřící v sebeobětování člověka jako nejvyšší mety lidství.  Velmi často tento myšlenkový proud doprovází ruku v ruce „cancel culture“, genderismus, kastování, neomarxismus, výsměch druhým,  nadřazenost, politická hyperkorektnost, positivní diskriminace, třídní nenávist, regulace silou, dotace, hledání vnějšího nepřítele, povýšenectví, morální nadmyšlenost a vzývání principu silného globálního státu, který to nařídí, protože je to jen další cesta proti přirozenosti člověka, přírody a je tedy potřeba ji prosadit silou moci – násilím. Protože vy pitomci lidi tomu stejně neporozumíte. Kam to vše vede, můžeme dobře sledovat na nástupu melounové (green/red) ideologie nejen v Německu.

Tak jsem si zanaříkal, ale co s tím? Co dál?

Za mě je rozumnou cestou pro budoucnost lidí na Zemi rozvoj znalostní společnosti = Knowmad Society neboli společnost rozumu.

Pro pokrok a udržitelnou budoucnost pro naprostou většinu lidí musíme opustit koncepty postavené na sebeobětování, falešném altruismu, třídní nenávisti, morální nadřazenosti, manipulaci historie, segmentaci/kastování/kádrování lidí, cenzury myšlení a „cancel culture“ vedoucí vždy k omezování svobody člověka. Bohužel také velmi nemocné státy selhávají ve svých základních životních funkcích: zajištění rovnosti před spravedlností a vymáhání zákonů a měření lidem stejným metrem na území, kde má stát svůj mocenský monopol. Státy nezvládají často ochránit lidi před násilím a hlavně i tím občas zneužívaným ze strany státu samotného a jeho někdy i samozvaných reprezentantů. Máme tolik miliónů předpisů a regulací, že již jim nikdo pořádně nerozumí a namísto spravedlnosti vážící všem stejně jsou zneužívány mocenskými kartely k ovládání a vysávání druhých včetně přírodních zdrojů. Státy nezvládají zajistit to základní: rovnost před spravedlností a bezpečný prostor pro život.

Pro rozkvět živoucích ekosystémů pro lidi potřebujeme resuscitovat myšlenky osvícenství a povýšit je na vyšší úroveň. Lidstvo potřebuje opustit současné nestabilní a neudržitelné koncepty svého přežívání a soustředit se na rozkvět resilientních decentralizovaných živoucích ekosystémů. Bez kultivace slušnosti, posunu od podřízené kolaborace se silnější často samozvanou „autoritou“ opět ke svobodné spolupráci mezi lidmi a posílení lokálních investic do míst, kde spolu žijeme, to nepůjde.

Je známé a historií mnohokrát prokázané, že každou bohatou/velkou/silnou organizaci/skupinu dříve či později ovládnou padouši. Potřebujeme ve společnosti hodně padouchů, ale malých. Neb pokud je ve společnosti jen málo a silných padouchů – domluví se na kartelu moci a ovládnou zbytek. Malí padouši se drží vzájemně v šachu. Kultivujme prosím tedy takového svého malého padouška, ale neustále nezapomínejme na to, aby nepřevládl nad dobrým člověkem, který dřímá v každém z nás😉 Je to přirozené a svět není černobílý. Pokud bychom všichni byli navenek jenom padouši či světci rvoucí se všemi dostupnými prostředky mezi sebou, došlo by k totálnímu rozkladu společnosti a anarchii a úpadku civilizace stejně špatném jako v době kartelů moci a tmářství.

Místo globálních centralizovaných struktur a systémů pro koncentraci moci do rukou úzké skupinky vyvolených, se potřebujeme vrátit k distribuovaným systémům uspořádání společností, respektovat nejen regionální odlišnosti, ale hlavně ctít svobodu jedince jako nejvyšší hodnotu.  Především proto je potřeba řízeně decentralizovat, věnovat se celoživotnímu vzdělávání, zlepšit a inovovat koncept, jak spolupracujeme, posunout se od kolaborace ke svobodné spolupráci. Důležité je lidem nabídnout novou životní filosofii a naději, která jim umožní najít smysl (terč) a štěstí (čtyřlístek) v životě díky spolupráce rozumu (mozku) a lásky (srdce) a žít tak smysluplný život a ne jen přežívat. Smysluplný život může být pro každého člověka jiný: pro někoho naplněný tvořením, pro jiného péčí o druhé, objevováním, podnikáním, uměním atd. Jako živé bytosti potřebujeme všichni kvalitní vztahy s ostatními lidmi a žít v rovnováze s přírodou s kterou jsme byli, jsme a budeme vždy propojeni v našich ekosystémech. To vše nám dává energii jít dál. Budoucí společnost budou tvořit odvážní knowmádi, učitelé, vědci, vynálezci, podnikatelé, positivní lídři a všichni ostatní, kteří mají aktivní zájem o svoji budoucnost a kvalitní životní prostředí pro své geny v dalších generacích. Jen na bázi svobodné spolupráce, respektu k ostatním, osobní (ne kolektivní) odpovědnosti a vážení si odlišných, co se nebojí vystrčit hlavu z davu a rozhlédnout se… Můžeme jako lidé zastavit degeneraci našich schopností, úpadek znalostí, a ztrátu mnoha užitečných praktických dovedností vždy předcházející úpadek civilizace.

Jedním slovem, pokud chceme jako lidstvo dlouhodobě přežít potřebujeme decentralizaci.

Decentralizovanou ekonomiku, decentralizovanou energetiku, decetralizovaný urbanismus, decentralizovanou infrastrukturu, decentralizované biodynamické zemědělství, decentralizované inovace, decentralizované finance, vynálezy a myšlení…. Jen decentralizovaný – distribuovaný systém může být dlouhodobě udržitelný a málo zranitelný a těžko ovládnutelný padouchy.

V současné rozdělené společnosti (a mezi sebou rozhádanými lidmi a komunikace plné toxicity a strachu) pojďme tedy naopak hledat to, co lidi spojuje. Hledat nové cesty pro fungování společnosti ku prospěchu naprosté většiny lidí. Jsme schopni se jako slušní lidé shodnout na našich společných základních hodnotách? V minulosti bylo pro mnohé v tzv. západním světě morálním majákem desatero, díky za něj! …ale i to je již překonané.

Potřebujeme více porozumění, nejen vibrovat v harmonii v našich sociálních bublinách.

Nyní potřebujeme nový koncept, který lidi propojí ke spolupráci na inovacích fungování společnosti. Dokážeme se jako lidé aspoň dohodnout na základních sedmero podstatných hodnotách, které budeme chránit, kultivovat je u sebe a vážit si jich u ostatních? Za mě jsou to a vykopávám je tedy do diskuze tyto: Svoboda, Čestnost, Slušnost, Statečnost, Otevřenost, Respekt a Odpovědnost.

Co dál?

Zůstaňte naladěni!

Pro hledání nových cest rozkvětu fungování lidské společnosti, kultivaci a adopci výše navržených hodnot a podpory rozvoje decentralizované spolupráce, byla založena nová stránka: Knowmad.Foundation
(zatím jen pro zvané)

Pokud vám dává smysl co připravujeme, děláme, organizujeme, tvoříme a sdílíme, podpořte nás: finančně, myšlenkami, svým časem, tvořením nového a sdílením stávajícího obsahu z našich a spřátelených stránek. Děkujeme ~ zakládající tým Knowmad Foundation.